- γλυκύς
- Επώνυμο τυπογράφων και εκδοτών του 17ου και του 18ου αι. Το επώνυμο αναφέρεται και με τη γραφή Γλυκής.
1. Νικόλαος (Ιωάννινα 1619 – Βενετία 1693). Ιδρυτής του σπουδαιότερου ελληνικού εκδοτικού οίκου της Βενετίας. Αρχικά ασχολήθηκε με εμπορικές επιχειρήσεις στη Βενετία. Το 1670 εγκατέστησε εκεί ελληνικό τυπογραφείο, που γρήγορα εξελίχθηκε σε μεγάλο εκδοτικό οργανισμό, τον σημαντικότερο των χρόνων της τουρκοκρατίας. Επειδή ο Γ. ήταν ολιγογράμματος, προσέλαβε ως διορθωτές και επιμελητές των εκδόσεών του πολλούς από τους πιο μορφωμένους Έλληνες της Βενετίας. Έτσι οι εκδόσεις του Γ. απέκτησαν γρήγορα φήμη για την καθαρότητα του κειμένου και την καλαίσθητη εμφάνισή τους.
2. Μιχαήλ (; – αρχές 18ου αι.). Διάδοχος του πατέρα του Νικόλαου στη διεύθυνση του τυπογραφείου του. Ανέθεσε την επιμέλεια των εκδόσεων στον Πάνο Στράτη. Το 1702 αποσύρθηκε στα Γιάννενα και παραχώρησε τη διεύθυνση του τυπογραφείου στον γιο του Δημήτριο, ο οποίος όμως οδήγησε, εξαιτίας της σπάταλης ζωής του, την επιχείρηση σε μαρασμό.
3. Νικόλαος (1690 – 1788). Γιος του Μιχαήλ. Εξαιτίας των σπαταλών του προκατόχου του Δημητρίου αναγκάστηκε να συνεταιριστεί από το 1727 έως το 1738 με τον Ι. Στάνο. Στο διάστημα που διηύθυνε την επιχείρηση ο αριθμός των εκδόσεων έφθασε τις 299. Στην περίοδο αυτή, η εταιρεία πήρε την επωνυμία Γλυκύς και Στάνος, αλλά ο Γ. εξασφάλισε το προνόμιο να τυπώνεται στις εκδόσεις μόνο το όνομά του.
4. Μιχαήλ (τέλη 18ου – 19ος αι.). Δισέγγονος του Νικόλαου. Από το 1789 έως το 1831 πραγματοποίησε 165 εκδόσεις. Έπειτα το τυπογραφείο έπαψε να ανήκει στους Γ. και παρέμεινε μόνο η εμπορική επωνυμία και το σήμα του.
Το σήμα του τυπογραφείου που ίδρυσε το 1670 στη Βενετία ο Νικόλαος Γλυκύς.
* * *-εία, -ύβλ. γλυκός.
Dictionary of Greek. 2013.